HUNDBLOGGEN


Stjärna innan valpning & efter valpning! De kom 13 friska valpar & lyckan är total! Stjärna hade en jättebra dräktighet & valpade jättebra. De kom 8 hanar & 5 tikar. Så stolt över henne❤️

Dagen är kommen då jag ska försöka bättra mig här! 

De hände en hel del i livet under Maj 2020, därför blev de ett avbrott här. Kortfattat så gick vi klart öppen klass & apportering. Apportering övar vi på ibland här hemma, i sommar tänkte jag göra klart apporteringen så jag får de som jag vill ha de, de finns lite finslip men apportera kan hon! 

Ang viltspår så gjorde vi i somras anlagsprov & blev godkända. Vi har tävlat en gång i öppen klass men de gick inte alls bra, sen har de varit tidsbrist & snö som varit i vägen för att fortsätta tävla. De blir fortsättning någongång nu i år. 

De som hände var att jag & min fd sambo delade oss plöstligt & därför katastorf ett tag. Så vi flyttade från landet in till en by där jag bott 15 år tidigare. De var först en mardröm då jag & Stjärna älskade att bo på landet utan grannar & öppna åkrar att springa & spåra på. Men de visade sig snabbt att de var jättebra att flytta in till en by där de förekommer människor, katter, hundar, trafik. Vi har kunnat träna mycket bättre på gå i koppel & kontakt. På landet kom sällan störningar & därför var hon duktig där, men i byn visade de sig att de behövdes tränas mer & idag är hon jätteduktig, vilket känns så skönt. 

I höstas gick vi rallylydnad nybörjare & startklass. De tyckte vi båda var kul, men ibland förvirrande.

I Januari avlivad jag min lilla hanhund Pinnen, de var något jag bestämde mig för i somras när de blev märkbart att han var gammal & inte alltid så kry. Han fick somna in dsgen innan sin 14 års dag, de var ledsamt men även en lättnad att slippa se honom ha ont & veta att han inte har ont mer. Jag hade mina 2 små tjejer med mig som bott ihop med Pinnen i 7-5 år, så dom fick säga hejdå & förstå vad som hände. Likaså var de en tröst för både mig & Pinnen att flickorna var med. Han fick alla sprutor i min famn & tog även sina sista andetag hos mig i famnen. Jag fick hem honom efter ca 1 månad, i en jättefin påse & träurna. Så nu är han med oss här hemma igen. 

Vi deltog även i en onlinehundutställning för skojsskull då vi aldrig kom till en utställning pga corona. Stjärna fick HP, BIR & BIS (alltså vann över ALLA deltagande). Jag blev så glad, att de inte bara är jag som tycker Stjärna är finast! 

Stjärna blev parad 21 & 22/1 & väntar valpar v12, vi beräknar 24 Mars. SPÄNNANDE!!!
Första 4 veckorna märktes ingenting, inget förändrades, kunde märka lite mer lugn/trött men inget konstigt. Men ca vecka 4,5 tyckte jag magen började bli lite rund/brösten blivit lite större. Men inte så tydligt så man kunde säga att hon var dräktig, man är ju ganska bra på att inbilla sig också. Men några dagar in i vecka 5 var hon tjock & brösten bara växte. Då vågade jag säga att hon var dräktig. Idag är hon i v6 + dag 3 & är jättetjock. En bekant hjälpte mig ultraljuda henne här hemma, vi såg 3 stora valpar med skelett men vi såg 7 fosterblåsor. Hon är lite förlångt gången för att ge de bästa ultraljudet samt att hon ville sitta/stå när vi gjorde de & dom ska ju vara på rygg med stora magen i vädret. Så minst 3 valpar förväntar jag mig men blir inte förvånad om de kommer 10st. Nu är de mindre än 20 dagar kvar & jag kan knappt vänta. Idag får hon sin valplåda så hon kan börja boa lite. Förutom att hon är mycket hungrig, kissignödig & trött så mår hon toppen. 

Jag har så många intresserade vilket är jättekul men även så svårt att kunna välja valparnas hem. Fått så himla många bra mail. Förutom detta har jag fått en ny lokal till min salong, så renoverat & flyttat, så de har varit mycket att tänka på, & att göra. Mycket nytt från alla håll & kanter. Jag går även SKK’s hunduppfödarutbildning på distans & är färdifutbildad i Juni. Mycket intressant utbildning! Jag har ävdn fått en hel del hundkurser jag ska hålla i vår. Så de blir dn fartfylld vår så i sommar kommer jag & Stjärna pusta ut & återgå till de vanliga samt ha lite ledigt. Men oj så kul detta är!!  


Söndag 3/5 var de avslutning för öppen klass, spårkursen! Jeanette hade lagt 2 olika spår 24h innan vi skulle komma. Stjärna var nummer 2 startande & fick gå spår nr 2 först av alla hundarna! I spåret fanns: blod, bloduppehåll, vinklar, återgång & skott. Vi började i öppen ruta innan vi gick på spåret. Stjärna hade vittring på något annat också från början till slut, så ibland gick hon fel & då sa Jeanette till oss att vi var fel! Men hon körde spåret på 30 minuter, ungefär 0,65km långt. Skottet sköts nära oss & hon hade ingen som helst rädsla, så himla cool!! När hon väl hittar klöven mitt ute i skogen blir hon glad & förstår direkt ”jaha, var de den dom ville jag skulle leta upp”. Hon slickade lite på blodet på klöven, fick beröm från mig & gott godis & svansen gick av ren glädje!

- Jag hade önskat mindre distraktion av de andra hon fick upp spår på, men inte så lätt i en stor skog med massa härliga dofter. När jag bad henne fokusera om så gjorde hon de direkt & förstod efter ett tag, att de andra dofterna hon spårade på var fel, efter de koncentrerade hon sig mer på de anlagda blodspåret! tiden var helt ok, på ett prov har man 45 minuter på sig från start till slut. Hon spårade snabbt precis som vanligt men hade ett annat sorts lugn & koncentration än annars, just för att spåret legat ett tag & de doftade så mycket annat, därför märkte man hur hon försökte lista ut vad hon skulle spåra efter & åt vilket håll som stänmer överens. Stjärna har en teknik där hon lyfter upp huvudet från marken & kollar upp, gör hon de mer än 2 gånger på samma ställe, så är de så hon har listat ut att de är där som hon ska spåra. Hon kör lite av en uteslutningsmetod, på sitt egna sätt. Hon har även precis löpt & är inne på 1,5v ungefär efter höglöp, därför tror jag hon hade gjort bättre ifrån sig om inte löpet hade stört henne. Även de andra 2 tikarna som gjorde provet var inte heller riktigt fokuserade på rätt saker, tiken som startade avbröt till&med sitt spår för hunden visade inget intresse! Hanen i gruppen avslutade dagen & gjorde enligt mig den bästa spårningen denna gången! 
När vi kom hem deckade Sjärna i sin bädd & sov där resten av dagen & var även trött halva dagen efter!! Jag var också sliten som gått 4 spår + tillbaka gång efter spårslutet. Men jag anmälde oss till Anlagsprovet för att sedan kunna börja tävla i öppen klass, för att kunna nå vårt CHAMPIONAT!! 


Lördag 2/5 var vi på premiär för apporteringskursen. Vi fick varsin dummie som vi skulle göra hunden intresserad av. Steg 2, var att hunden skulle lära sig hämta på kommando. Steg 3 var att påvägen tillbaka med apporten skulle hunden hålla kvar den i munnen tills man ber hunden släppa, samt sätta sig fot bredvid. Stjärna gillar inte stora dummisar så vi bytade vår till en väldigt liten istället & efter de gick allt bättre! Hon sitter fot, springer & hämtar apporten & kommer tillbaka med den. Däremot sätter hon inte sig fot när hon kommer tillbaka igen & hon släpper den även såfort hon kommer tillbaka till mig. Så de blir vår övning till nästa gång! Denna kurs är 5 gånger! 


Söndag 5/4 var vi på del nr 2 (av 4), öppen klass i viltspår. Vi gjorde 2st öppna rutor, en stor & en mindre. Sedan körde vi ett spår, med bloduppehåll i återgång & i vinkel. Stjärna var duktig & betedde sig precis som man ska, stolt matte! I spår nummer 2 var där mer öppet med lite vind, Stjärna gick förbi hela återgången, gjord ingen ringning & hoppade över den markerade vinkeln med bloduppehåll & snedda genom skogen direkt till klöven, men de är tillåtet de med, så för den saken är de ingen fara! Men blir så himla imponerad varje gång, av hur koncentrerad & duktig hon är! Så fruktansvärt snabb på att hitta rätt spår, hon är som född till detta. Fantastiska hund!🌟 

 

Moa Olsson
canifelis.moaolsson@hotmail.com | 0723251333
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis!